Eenwoordpoëet

Er is maar weinig over de Eenwoordpoëet bekend. Geboortejaar noch schoenmaat noch lievelingskleur. Ook wanneer hij begonnen is met dichten valt niet met zekerheid vast te stellen.

Wel is bekend dat hij op een zolderkamer woont en maar zelden buitenkomt. Wanneer hij ergens wordt gesignaleerd, is hij meestal bezig met voordragen. Sinds enige jaren treedt de Eenwoordpoëet op, maar dat doet hij nooit op afspraak. Onverwacht, onregelmatig en vooral ongevraagd duikt hij op. En altijd in bepaalde cafés. Kleine kroegen zonder ramen, weggestopt in ongure steegjes.

De Eenwoordpoëet heeft een geheel eigen manier van voordragen. Journalist Melle Drager was ooit getuige van een optreden en beschreef dit in een reportage voor Vrij Nederland:

Zijn houterige gestalte ruziede met de stroeve deur van de kroeg. Eenmaal binnen bleef hij dicht bij de uitgang staan. Hij wankelde nog wat na op zijn benen toen hij uit zijn binnenzak een opgefrommeld schriftje haalde. Schichtig keek hij het café in. Met trillende handen opende hij het schriftje en bracht zijn poëzie ten gehore. De meeste gedichten vielen niet in goede aarde. Op een gegeven moment zette de barman de radio wat harder. De Eenwoordpoëet ging door. Ook toen een van de vaste bezoekers er doorheen begon te schreeuwen. Tot hij opeens, zonder enige aankondiging, het schriftje weer in zijn binnenzak stopte en naar buiten stapte. De barman vertelde dat dit al jaren zo gaat. De Eenwoordpoëet treedt op in een ritme waar geen peil op te trekken is. Soms hoort men maanden niets van hem, en dan staat hij weer vier avonden achterelkaar voor te dragen.

De makers van deze website hebben sporadisch contact met de Eenwoordpoëet. Voor vragen, opmerkingen of nieuwe eenwoordgedichten is het mogelijk een mail te sturen naar eenwoordpoeet [at] gmail.com. Wellicht komt het dan bij de Eenwoordpoëet terecht.

U kunt hem ook gewoon leuk vinden op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s